Stramme næsebånd stresser hesten

Uddrag af artikel fra Epona.tv
Af:Julie Taylor

 

Ifølge FEIs dressurreglement må næsebåndet aldrig strammes så meget "at det skader hesten". Forskerne har målt omkredsen af hestens mule, når den bare står, og når den tygger en godbid. Derpå har man spændt næsebåndet efter den almindeligt accepterede "to-finger-regel", og målt omkredsen af næsebåndet.

 

Det viser sig, at "to-finger-reglen" ikke er god nok, hvis formålet er at hesten skal have normal bevægelsesfrihed. Der mangler gennemsnitligt 3 mm i omkreds. "Det kan virke som en forskel af ren akademisk værdi, hvis man ikke tænker på, at ydersiden af hestens kindtænder fra naturens side er skarp. Selv det mindste tryk mod kinden vil have tendens til at presse slimhinden mod de skarpe kanter," påpeger forskerne. Målepinden, som er brug til at standardisere "to-finger-reglen" er baseret på at man bruger to fingre ved siden af hinanden, så hvis man hører til dem, der fortolker to-finger-reglen som to fingre på højkant, har man muligvis sit på det tørre.

 

"Stramme næsebånd har velfærdsimplikationer for heste," konkluderer studiet. "Det er bekymrende af flere årsager. For det første forhindrer man hesten i at udvise normal adfærd, når man klemmer munden sammen på den (f.eks. i at åbne munden for at slikke/tygge og/eller fugte tungen med spyt)."

 

"For det andet forhindrer man hesten i at udvise oral konfliktadfærd, når man lukker munden på den.
Det er særligt vigtigt, fordi man i dressursport dømmer hesten på basis af dens "lydighed", som inkluderer "lethed og bevægelsesfrihed, accept af biddet og forpartens aflastning." Disse bedømmes ved fraværet af "modstand", "unddragelse", "tungerækning", "at tage tungen over biddet eller trække den op", såvel som "tænderskæren". Men hvis hesten får sin mund klemt sammen, kan den ikke udvise nogle af disse tegn, og dommere kan muligvis tro at hesten er lydig, når den i virkeligheden ikke er det.

Følg os på Facebook

Skal du have part eller deltage i stævner skal du være med i Vestskovens Rideklub

Hestens velvære ...

Husk

Kalkedag 2020
16-08-2020 10:00
Kategori:  Arbejdsdage
Dressurstævne 1-2020
30-08-2020 10:00
Kategori:  Dressurstævne
Markedsdag 2020
06-09-2020 11:00
Kategori:  Socialt

Vores Sponsorer

Rytterhuset

Rytterhuset - Alt i udstyr til dig og din hest

Gila Vinimport

Rytterhuset 2 - Alt i udstyr til dig og din hest

Køb din vin samtidigt med at du støtter klubben!

Du kan læse mere om vinene fra Gila Vinimport på www.gilavin.dk

Gartnergården

Anlægsgartnere & Ejendomsservice

Du kan læse mere om Gartnergården på

www.gartnergaarden.dk

AP Skat Regnskab

Hjælp til dine skatteopgørelse, selvangivelse og årsopgørelse

Vi tilbyder hjælp til din skatteopgørelse, selvangivelse og årsopgørelse.

Læs mere om os på www.apskatregnskab.dk

Gå til toppen